přeskočit k navigaci »

Interaktivní galerie Becherova vila

Stávající objekt rodinné vily Johanna Gustava Bechera byl postaven v roce 1914 podle projektu architekta Karla Kellera ve vilové zástavbě karlovarské luxusní lokality zvané Westend. V době nepřející soukromému vlastnictví sloužil objekt jako Dům pionýrů a mládeže, v devadesátých letech minulého století byl uzavřen a neprovozován. Snahou o jeho oživení ve 2. polovině 20. století byla zamýšlená a částečně i realizovaná přestavba na hudební školu. Započatá rekonstrukce jeho historickou hodnotu spíše degradovala, jejím nedokončením, absencí správy a údržby začal objekt chátrat.

Hlavním cílem poslední provedené rekonstrukce Becherovy vily byla přeměna nevyužívaného objektu na interaktivní galerii za účelem podpory cestovního ruchu v Karlovarském kraji.

Becherova vila prošla rozsáhlou rekonstrukcí jak interiéru, tak exteriéru. Proběhly především práce na celkové rekonstrukci nosného systému objektu. Další práce zahrnovaly výstavbu příček, nových podlah, vnitřních a vnějších omítek, obkladů, dlažeb a dalšího. Byla provedena hydroizolace spodní stavby a byly sejmuty artefakty, které bylo potřeba odborně ošetřit při restaurátorských pracích a poté proběhla jejich zpětná montáž. Pracovalo se na repasování oken, náročném restaurování vnější fasády objektu a rekonstruovalo se hlavní schodiště, které bylo nově opatřeno ocelovými táhly pro zvýšení nosnosti. Restaurovány byly také původní ozdobné štuky stropu v jídelně (nyní sál v 1.NP) a malířské výzdoby ve foyer a výstavních prostorech ve stylu art deco. Náročnými restauračními pracemi byly obnoveny i další části národní kulturní památky, a tak byla původní podoba objektu zachována i pro budoucí generace. Např. originální okenice i s původním funkčním systémem otevírání, oplocení objektu, jehož chybějící části byly nahrazeny replikami dle originální předlohy.

V rámci rekonstrukce proběhla také obnova zahradního domku (původní garáže) a byly provedeny venkovní úpravy (sadové úpravy, rekonstrukce schodiště před vstupem do budovy objektu a také oplocení objektu).

Jak napovídá sám název projektu, ve vile jsou nyní po úspěšné rekonstrukci výstavní prostory, které zaplňují jedno podlaží budovy, ale také suterén vybavený zázemím pro vlastní výtvarnické aktivity návštěvníků. V této části je umístěn také grafický nebo malířský ateliér a kreslírna, resp. počítačové ministudio, keramická dílna s keramickou pecí a hrnčířskými kruhy, knihovna a nezbytné zázemí.

První podlaží budovy je určeno pro kulturně-společenské využití. Nachází se zde vstupní hala, šatna, výstavní hala, víceúčelový sál, salonek, reprezentační salonek a zázemí.

Poslední patro je koncipováno jako ubytovací podlaží a bude určeno zejména pro hosty Karlovarského kraje či účastníky workshopů, které budou v galerii probíhat. Dále je zde situována kancelář kurátora galerie a depozitář.

Hlasování bylo ukončeno.

Interaktivní galerie Becherova vila

Počet hlasů: 345

 
 
 

Spojte se s námi na facebooku:

 
 
 
 
 
 
 
Hlasování stavby Karlovarskéjo kraje

Regionální stavební sdružení K.Vary
Stará Kysibelská 45
360 09 Karlovy Vary
tel: 603 732 876, 353 236 100
fax: 353 236 245
e-mail: rsskv@rsskv.cz